连接天空与湖面的“飘带”。

The “streamer” connecting the sky and the lake.

 

 

 


 

 

 

苏州湾文化中心位于苏州吴江太湖东岸,是苏州湾启动总体规划的标志性项目。2013年,当普利兹克奖得主、建筑设计师克里斯蒂安·德·包赞巴克(Christian de Portzamparc)初次来到东太湖看到这一片空地的时候,开阔的平原、无垠的水天一色令他印象深刻。

 

Suzhou Bay Grand Center is located on the east bank of Taihu Lake in Wujiang, Suzhou. It is a landmark project at the start of the master plan for Suzhou Bay. In 2013, when the Pritzker Prize winner, architect Christian de Portzamparc came to East Taihu Lake for the first time, this open plains and the boundless water and sky made him impressed.

 

吴江太湖新城的规划更是充满雄心,如曼哈顿一般繁荣的景象跃然纸上。蓝图上的城市以一条垂直湖岸的宽阔步道为中轴线,人们可以在那里相遇,文化中心处在轴线尽端湖岸之上的重要位置,包赞巴克意识到须要有一种纽带将场地中的要素(城市、天空、湖水、人)联系起来,“飘带”的灵感正源于此。

 

The planning of Wujiang Taihu New Town is even more ambitious, and the prosperous scene like Manhattan is on paper. The city on the blueprint has a wide trail perpendicular to the lakeshore as its central axis, where people can meet. The cultural center is at an important position on the lakeshore at the end of the axis. Portzamparc realized that there was a need for a link to connect the elements of the site ( City, sky, lake, people), and the inspiration for the “streamer” comes from this.

 

 

 

| 连接的飘带 |

Connected Streamers

 

 

 

建筑师设计了一根长条状的“飘带”,形如“∞”,从建筑顶端的一片翅翼绕至另一片,接着越过立面,在距地面高达40米处与行人轴线交叉,以构筑通往湖水的视觉开口,高低两条钢结构飘带交织成极具标志性的建筑特征,既是大剧院的屋顶,也是博览中心的侧壁。看似柔软的“飘带”,充当了桥梁和沿太湖观景台:“飘带”的两个环圈覆盖了行人轴线与湖泊交汇处的中央大道,这一中心位置便于游客自由访问分布在轴线南北两侧的众多文化设施,“飘带”将人从湖畔到空中再到地面而免于攀登台阶,与伸入太湖的“♾️”字型阅湖回廊垂直汇合,实现建筑与城市之间的循环融通。

 

The architect designed a long strip of “streamer”, shaped like “∞”, from one wing at the top of the building to another, and then across the facade, crossing the pedestrian axis at a height of 40 meters above the ground. Constructing a visual opening to the lake, two high and low steel structure streamers are woven into a very iconic architectural feature, which is not only the roof of the Grand Theater, but also the side walls of the Expo Center. The seemingly soft “streamer” acts as a bridge and a viewing platform along Taihu Lake: the two loops of “streamer” cover the central avenue where the pedestrian axis meets the lake. This central location is convenient for tourists to visit freely in the north and south of the axis. There are many cultural facilities on both sides. The “streamers” move people from the lakeside to the air to the ground without climbing steps, and merge vertically with the “♾️” shaped Corridor that extends into the Taihu Lake, realizing the circulation and integration between the building and the city. 

 

 

 

| 律动的表皮 |

Dynamic Facade

 

 

 

该项目核心的“飘带”设计,采用了阳极氧化铝板作为表面材料,旨在通过反射集城市和湖光于一身,形成一种新的景观。整个“飘带”将形成跨度超过500米的虹彩反射。从城市轴线看,“飘带”如苏州的飞桥,亦如昆曲中的水袖舞动,以曲线和反曲线的形式存在于整体城市景观中。飘带的起舞带动线条上升,时而遮挡、时而显露天空,构成了别样的景观。建筑师还巧妙地在飘带上设置了人行通路:飘带上有一条40米高的小路,从那里可以俯瞰整个城市和苏州太湖水天一色的独特景致。这种移步换景的建筑体验恰好与体验苏州园林的美感相似。

 

The “streamer” design at the core of the project uses anodized aluminum panels as the surface material, aiming to integrate the city and the lake through reflection to form a new landscape. The entire “streamer” will form an iridescent reflection spanning more than 500 meters. Viewed from the city axis, the “streamers” resemble the flying bridges in Suzhou and the dancing sleeves in Kunqu Opera. They exist in the overall urban landscape in the form of curves and reverse curves. The dancing of the streamers drives the lines up, sometimes blocking and sometimes revealing the sky, forming a different kind of landscape. The architect also cleverly set up a pedestrian passage on the streamer: a 40-meter-high path on the streamer, from which you can overlook the entire city and the unique scenery of Suzhou Taihu Lake. This kind of architectural experience of changing scenery is exactly similar to experiencing the beauty of Suzhou gardens.

 

 

 

| 活力的剧院 |

Vibrant Theater

 

 

 

从江南曲巷的城市肌理一路延伸,苏州湾向太湖打开怀抱,作为城市演化的前沿要地,苏州湾文化中心将以一种新的尺度回应人文传统与现代性之间的关系,展现古老而富有活力的城市性格。

 

Extending from the way of traditional urban texture in South China, Suzhou Bay opens its arms to Taihu Lake. As the forefront of urban evolution, Suzhou Bay Brand Center will respond to the relationship between humanistic tradition and modernity with a new scale, showing the ancient and vibrant city character.